čtvrtek, 20. listopadu 2014

Na konci října přijala pozvání do pelhřimovského střediska FOKUSU Vysočina Hana Korbičková - literární autorka, která klientům i pracovníkům střediska autorským čtením představila hned tři své posledni publikace. Úryvky z knih Rýmování o životě, CESTA NA BÍLOU RUS nebo Život a rodina mýma očima měly u publika velký úspěch. A jak vidí pelhřimovské středisko FOKUSU tato návštěva "odjinud"?  To můžete v autorském textu Hany Krobičkové zjistit. Jak sama říká, na klientech je vidět radost a spokojenost.

 

 "30. října 2014 jsem se na základě pozvání vydala do pelhřimovského Fokusu. Připravila jsem si autorské čtení z knížek, které jsem za poslední dva roky napsala. Přijela jsem ještě před osmou na autobusové nádraží do Pelhřimova, odkud mě vedoucí komunitního týmu Jana Baginová odvezla autem přímo k Fokusu.

V 8 hodin tam začíná komunita. Klienti i vedoucí zaplnili téměř celou místnost, která připomínala kuchyň početné rodiny a to kuchyňskou linkou a především krásným velikým oválným stolem. Po různých informacích, které se týkaly převážně interního a kulturního života Fokusu jsem dostala slovo.

Představila jsem se a po krátké úvodní řeči jsem přečetla pár ukázek ze svých knížek.  Moc mě potěšilo, jak pozorně všichni naslouchali a jak reagovali na vtipné pasáže. Mile mě překvapil i následný zájem o knihy. Průběh takového čtení je snem každého autora. To mi věřte.

Po čtení se všichni rozešli na svá pracoviště, ať už do „šicí“ či opravárenské dílny, kde lidé pracují na částečný úvazek. Jedna z pracovnic Fokusu Marie Blažková mi ukazovala jednotlivá pracoviště a místnosti. Společenská místnost mě zaujala velkými měkkými a pohodlnými křesly. Někteří klienti odešli do kreativní dílny, kde vyrábějí profesionálně provedené svíčky a vánoční ozdoby z pedigu či slámy. Překvapilo mě, že v této dílně byli samí muži, kteří si dokázali s materiálem a detailní prací poradit. Jednu svíčku jsem si mohla vybrat i já. Byla to těžká volba.  Na druhou stranu jsem nemohla vybrat špatně, protože byla jedna hezčí než druhá."

Výrobky z dílen mohou zaujmout i ty nejnáročnější

"Ženy z „šicí“ dílny si také přály, abych je navštívila. Nedivím se, že se chtěly pochlubit svými výrobky, které vycházely z jejich šikovných rukou. Moderní kabelky – originální vzhledem i bezchybným provedením by zaujaly nejspíš i nejnáročnější ženu. Polštářky z pěkných textilií, ať už různě květované nebo i s portréty Audrey Hepburn mohou být adepty na vítaný vánoční dárek. Pěkné byly i ušité vánoční stromečky (3D) s dřevěným podstavcem a drobounkými ozdobami na koncích větví. V dílně se šije i na zakázku, kromě jiného i povlečení, anebo ženy všívají nové zipy do oděvů. Zákazníci si jejich pečlivou práci chválí. Na všech, se kterými jsem mluvila, byla vidět spokojenost s tím, že i se svým zdravotním hendikepem, dokážou vyrobit tak pěkné a konkurenceschopné výrobky.

Ve Fokusu se nejen vyrábí, ale probíhá tam také množství volnočasových aktivit. Marie Blažková, která vedla komunitu, zmínila i možnost nácviku tanečního vystoupení a padl i návrh o případné spolupráci s pěveckým kroužkem z VORu při nějaké akci."

Pomoc duševně nemocným je důležitá

"Při rozhovorech s lidmi, kteří docházejí do Fokusu Pelhřimov, jsem na nich viděla radost, spokojenost a vstřícnost. Zamyslela jsem se, co by asi dělali, kdyby v Pelhřimově Fokus nebyli. Všichni víme, že většina zaměstnavatelů se zrovna nepřetrhne při příjímání lidí s duševní poruchou do pracovního poměru. Byli by tito lidé stejní? Stejně spokojení? Spíš ne. Po této návštěvě jsem si znovu uvědomila, jak jsou taková sdružení či spolky, které pomáhají lidem s psychickými problémy, jako je Fokus Vysočina a VOR Jihlava, nesmírně důležité.

Z Fokusu jsem si přivezla nejen dárek, ale hlavně dobrý pocit ze setkání s příjemnými lidmi, ať už s klienty nebo zaměstnanci."

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK