úterý, 18. listopadu 2014

Jeho Rok jinak se nezadržitelným tempem blíží ke konci. Miroslav Kupec před časem díky tomuto ojedinělému projektu Nadace Vodafone opustil své dosavadní zaměstnání a s vervou se pustil do vylepšování hospodářských výsledků v chráněných dílnách FOKUSU Vysočina. To rozhodně není lehký úkol, ale jak je podle řeči čísel zřejmé, Mirkovi se jeho práce daří i v neziskovém sektoru.

„Vystavil jsem rodinu nejistotě tím, že jsem opustil původní zaměstnání. Ale Rok jinak ukázal, že jsou i jiné možnosti jak nalézt uplatnění a že svět není jen byznys,“ říká tento vysoký sympaťák, který jedním dechem přiznává, že zkušenost z FOKUSU dala jeho životu nový rozměr.

Většina jeho stávajících spolupracovníků trpí duševním onemocněním, ale bývalý manažer Contegu o každém z nich hovoří jako o kolegovi s až banální samozřejmostí v hlase. „Během roku jsem si ujasnil, že být zdravý samozřejmé není,“ dodává Kupec.

Váš „Rok jinak“ má za sebou již svoji velkou část. Jak se změnily vaše názory na funkčnost FOKUSU?

V podstatě ani moc ne. Vidím dnes více pod pokličku, ale stále jsem přesvědčen o tom, že jde o velmi dobře fungující „neziskovku“.  Jako každá větší organizace se skládá z několika částí, z nichž některé fungují lépe a naopak některé oblasti si zaslouží větší pozornost. Všechny součásti je potřeba udržovat a zlepšovat. Silná je orientace na potřeby klientů a snaha o udržitelný vývoj organizace.

Daří se optimalizace provozu chráněných dílen? Jde spíše o běh na dlouhou trať, nebo se v poměrně krátkém čase dá skutečně něco zásadně změnit?

Projekt běží devět měsíců a předpoklad je že k optimálnímu stavu dílen nám chybí dalších dvanáct až patnáct měsíců. Vzhledem k tomu že se jedná o osm dílen, rozmístěných v Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a Chotěboři, tak je postup pozvolný. V dílnách nachází pracovní uplatnění již více než devadesát klientů a to znamená značné nároky na organizaci a komunikaci, zejména pro kolegy na pozicích vedoucího dílen a středisek. Každá dílna přitom vychází z jiných podmínek a tudíž má i jiné tempo přijetí změn.

I tak se provoz daří postupně zlepšovat a během osmi měsíců se nám povedlo zmapovat finanční stav dílen, konsolidovat původní programy chráněných dílen, průběžně také měníme a doplňujeme programy, hledáme zakázky. Kromě toho vznikl nový subjekt – Chráněné dílny Fokus Vysočina, s.r.o.

Proč jste vlastně přikročili k právnímu oddělení dílen od FOKUSU Vysočina?

Přechod „neziskovek“ na nové právní formy je trendem, který k nám teprve přichází. Chráněné dílny Fokus Vysočina, s.r.o., vznikl z několika důvodů. Dojde tak k vyjasnění finančních toků, zbavíme se povinnosti plátce DPH pro mateřskou organizaci, která se zabývá službami a přešlo se i formálně k modelu sociálního podnikání. Mateřskou organizací zůstává FOKUS Vysočina, která je stoprocentním vlastníkem. Jako neziskovka netvoříme zisk, ale plánujeme získané prostředky vracet zpět do organizace, a to například formou zlepšování pracovních podmínek, doplnění vybavení nebo postupné zvýšení mzdy klientům. Na vše si však musíme již sami vydělat.

Se kterými největšími problémy jste se při své práci ve FOKUSU setkal?

Problémy vznikají tak jako v každé práci. Vnímám, že změny nejsou vždy vítané. Tempo růstu dílen je vyšší než jsme čekali a to přináší větší tlak na vedoucí dílen a středisek. Pro některé dílny je problémem nedostatek klientů, zájemců o práci na chráněných místech. Pro další dílny je problémem výběr a dostupnost vhodného programu. Uvítali bychom i další vhodné zakázky.

Nicméně výsledky jsou podle čísel velmi dobré, můžete je přiblížit?

V porovnání s minulým rokem dílny vzrostly v prvním čtvrtletí o 27 procent, ve druhém o více než padesát procent a ve třetím dokonce o 65 procent. A podobný růst očekáváme i v posledním čtvrtletí tohoto roku. Výsledkem celého projektu je tedy výrazné snížení finanční ztráty dílen. Víme i za jakých podmínek můžeme provozovat dílny tak, aby byly finančně zdravé a samostatné. Cílem zůstává finančně udržitelný provoz bez využití dalších zdrojů. Chceme, aby každá z dílen pokrývala své náklady.

Co dalšího v dílnách chystáte?

Následným krokem po době rychlého růstu bude stabilizace dílen a přemýšlet budeme o dalším postupném rozvoji. V této souvislosti máme v plánu otevření dalších dílen, hovoříme o nových vhodných programech.

V Pelhřimově bychom rádi v příštím roce otevřeli prádelnu. Nabídneme žehlení, opravy a praní prádla pro domácnosti a malé organizace.  Víme, že práce v prádelně je pro kolegy s duševním onemocněním velmi vhodná. Zároveň víme, že ekonomicky se dá provoz prádelny udržet, i když máme velmi příznivé ceny. Daří se tedy propojovat svět zdravých lidí a lidí s handicapem. Nyní pereme a žehlíme v malých prostorech, ale hledáme vhodný prostor a oslovujeme zákazníky s nabídkou této nové služby. Když vše dobře půjde, tak během příštího roku bude ve FOKUSU fungovat profesionální prádelna.

Dalším místem pro vznik chráněných míst je Hlinsko, kde bychom rádi v příštím roce otevřeli cukrárnu. Úspěch závisí na několika okolnostech. Diskutujeme s paní cukrářkou, hledáme vhodný prostor. Průběžně se nám daří i rozšiřovat pracovní úvazky a přibírat další klienty do již existujících dílen.

Jakým směrem se budou dílny v budoucnu ubírat?

Směřujeme k propojování skutečného pracovního prostředí a prostředí v chráněných dílnách. Snažíme se o to, aby každý program pro pracovníky dílen v sobě zahrnoval pojmy ZÁKAZNÍK, KVALITA, TERMÍN, FINANCE. Nechceme se věnovat programům, které jsou uzavřené a svým způsobem klientům právě svou uzavřeností škodí. Zajímavým prvkem může být integrace zdravých pracovníků mezi pracovníky sociálního podniku Chráněné dílny Fokus Vysočina, s.r.o. Myslím, že i po ukončení našeho projektu bude řada věcí, kterým se bude muset i do budoucna někdo věnovat, aby se dílny nadále rozvíjely.

Provází práci v neziskovém sektoru podobný stres, se kterým jste se jistě během své kariéry v komerční sféře jistě setkal?

Jsem rád, že v obou případech pracuji „s“ a „mezi“ lidmi. Rok jinak je pro mě osobně rokem bez stresu. Je to způsobeno jednoduše tím, že v rámci projektu dílnám pomáhám, ale na své pozici nenesu za dílny přímou odpovědnost. Starám se o naplnění cílů projektu, a protože jsou výsledky dobré, můžu být i já klidný.

Když srovnám například Conteg a FOKUS, tak vidím značný rozdíl v kultuře organizací. FOKUS je svým principem orientován na klienty. Vztahy mezi kolegy jsou velmi dobré. V organizaci je velká snaha navzájem si pomáhat, sdílet stejné hodnoty, spolupráce, respekt a tolerance k sobě navzájem. Naopak v Contegu je jasné zaměření na zisk a finance, tomu se podřizuje i kultura společnosti.

Hovořil jste o tom, že díky projektu Rok jinak jste se setkal s příběhy lidí, na které byste jinak možná vůbec nenarazil. Jak s odstupem času přemýšlíte sám o sobě? Netrpěl jste třeba vůči lidem s duševním onemocněním předsudky?

Příchodem do FOKUSU jsem si svým způsobem ujasnil, že být ZDRAVÝ není samozřejmostí. Vídím, že mnoho lidí si neuvědomuje, že ZDRAVÍ JE dar, který se každému nedostává.

Předsudky máme v sobě všichni a je na nás, jak se s nimi vypořádáme. I já se je snažím eliminovat.  Beru to tak, že každý, koho ve FOKUSU potkávám, je především člověk a osobnost. Pracovníci dílen jsou pro mě kolegové a spolupracovníci. Handicapy vnímám a vidím, že každý má prostě jiné možnosti.  

Co budete dělat po skončení projektu?

Tuto otázku jsem si kladl již před samotným vstupem. Vystavil jsem rodinu nejistotě již tím, že jsem opustil původní zaměstnání. Rok jinak mi ukázal, že jsou i jiné možnosti jak nalézt uplatnění a že svět není jen business. Do budoucna hledám uplatnění v oblastech, které znám, to znamená lean, kvalita, řízení dodavatelů. Ale rád bych věnoval i práci v neziskovému sektoru. Hledám cesty, jak se podělit o svou roční zkušenost se sociálním podnikáním s lidmi z jiných neziskovek a sociálních firem. Snad se nám povedlo takovou cestu najít a moje spolupráce s FOKUSEM tak bude i nadále pokračovat.

Co vám vlastně Rok jinak dal a vzal?

Rok Jinak je životní křižovatkou. Vzal mi jistotu, ale dal mému životu zcela nový rozměr. Setkal jsem se s mnoha zajímavými lidmi z FOKUSU i z firem, ve kterých hledáme zakázky. Prostor, který mohu věnovat rodině se mi přitom nezmenšil.

Miroslav Kupec:

  • 42 let, ženatý, 3 děti
  • Dosáhl Vyššího odborného technického vzdělání na Hogeschool van Amsterdam
  • Jeho dosavadními zaměstnavateli byli například Conteg spol. s r.o. , Valeo Compressor Humpolec, Secheron Tchequie Praha
  • Jeho momentálním životním cílem je dosáhnout rovnováhy, v níž se odráží rodina, práce i osobní zájmy.

Co je projekt Rok jinak? Vše podstatné naleznete zde :http://rokjinak.cz/rok-jinak/

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK