146_6.jpg

úterý, 25. listopadu 2014

Stovky kilogramů potravin pro Národní potravinovou sbírku vybrali během uplynulé soboty (22.11.2014) dobrovolníci, které zaštiťoval FOKUS Vysočina, v havlíčkobrodském hypermarketu Albert. Celostátní akce, které se zúčastnily desítky obchodů a obchodních řetězců po celé České republice, slavila i na Vysočině velký úspěch.   

„Byli jsme příjemně překvapeni velkým zájmem veřejnosti. Lidé chodili s dary prakticky celý den a podařilo se tak nashromáždit opravdu značné množství potravin. Během dne byly vybrané věci dokonce hned třikrát odváženy do potravinové banky v Ledči nad Sázavou, protože jsme je prostě už neměli kam dávat,“ říkala s úsměvem Iveta Krčálová, koordinátorka dobrovolníků FOKUSU, která pomáhala celou akci v Havlíčkově Brodě zajišťovat.

 Ta spolu s dalšími zájemci - kteří chtěli svým dílem přispět dobré věci - vybírala v hypermarketu celých dvanáct hodin od příchozích jídlo určené k pomoci potřebným. Další dobrovolníci pak ochotně vítali příchozí u vstupu do obchodu a předávali jim letáky s informacemi o sbírce a soupisem věcí vhodných k darování.

U několika připravených vozíků za pokladnami tak byl chvílemi docela slušný shon.

Sama peníze nemám, ale nedá mi to

„Chceme do sbírky také přispět, ale nevíme přesně, co sem patří. Co všechno vybíráte?“, ptaly se ochotných dobrovolníků FOKUSU dvě ženy, které do obchodu přivezly předem nakoupené věci z domu.

 „Sama moc peněz nemám, ale nedá mi to. Alespoň něco málo také věnovat musím,“ usmívala se důchodkyně, která do košíků přidala několik sáčků rýže a těstovin a s dobře naladěnými dobrovolníky se pak na několik minut dala do družného hovoru.

  Při sbírce prostě vládla pohoda, zájem veřejnosti byl značný a strohá řeč čísel jasná. Nakonec se totiž celkově podařilo vybrat zhruba 870 kilogramů potravin, návdavkem k tomu i 223 litrů tekutin, mezi kterými se nejvíce objevovaly různé druhy olejů.

Těstoviny i věci pro děti

„Obecně lidé nejvíce nakupovali těstoviny, rýži nebo třeba čaje. Hodně se vyptávali také na věci, které by mohli darovat dětem. Proto se nám podařilo shromáždit i hodně dětské výživy nebo piškotů. Dokonce tu byla paní, která nakoupila potraviny za takřka patnáct set korun. A to zdaleka nebyl jediný dar v podobné výši,“ dodala spokojeně Iveta Krčálová.

 Podle organizátorů v podstatě zůstane jídlo vybrané v Havlíčkově Brodě v kraji Vysočina, poputuje totiž do zařízení, která sem spadají. Pomoc se tak dostane ke klientům sociálních zařízení a charitativních organizací, jejichž životní situace je natolik tíživá, že si nemohou zajistit základní potraviny vlastními silami.

 Jmenujme například matky s dětmi v azylových domech, děti v dětských domovech či seniory, postižené, lidi bez domova a další. Byť mají některé z těchto institucí příspěvek na jídlo od státu, díky darovanému jídlu mohou ušetřené prostředky investovat jinam či stravu obohatit.

Dobrovolníci FOKUSU tak opět velkou měrou přispěli dobré věci.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK