154_2.jpg

úterý, 27. ledna 2015

První zařízení svého druhu na Vysočině, které je určeno lidem s duševním onemocněním, bylo ve středu 21.ledna otevřeno na havlíčkobrodské ulici 5.května. FOKUSU Vysočina bude totiž v zrekonstruované budově, která dříve sloužila jako bytový dům, provozovat Komunitní chráněné bydlení. Za přítomnosti mnoha hostů i veřejnosti byla slavnostně přestřižena páska a naplno začne zařízení sloužit od března. 

„Posláním zařízení je poskytnout zázemí a podporu lidem, kteří se chtějí naučit samostatně bydlet," vysvětlila stručně ředitelka FOKUSU Vysočina Anna Šimonová. Kdysi značně poničený objekt s osmi byty nedaleko vlakového nádraží nechalo kompletně zrekonstruovat město Havlíčkův Brod za pomoci dotace z evropských fondů. Dvanáct budoucích klientů FOKUSU Vysočina zde bude moci najít od letošního března až na osm let důležité životní zázemí.

„Jsme velice rádi, že se podařilo dům takto krásně opravit a že bude do budoucna sloužit dobré věci,“ konstatoval starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

 „Regionální operační program Jihovýchod poskytl na tuto stavbu téměř 13 milionů korun, což je zhruba sedmdesát procent nákladů na rekonstrukci. Služba je Komunitního chráněného bydlení je moderní, kvalitní a pro budoucí klienty jistě velice přínosná,“ uvedla Kateřina Dobešová z ROP Jihovýchod. Další finance nutné ke kompletní rekonstrukci poskytlo město Havlíčkův Brod a Kraj Vysočina. Byty sice již disponují základním vybavením, ale je třeba je zařídit dalšími potřebnými věcmi.

 „FOKUSU Vysočina se podařilo sehnat finance prostřednictvím dalších dárců. Těmi největšími je Bosch Diesel Jihlava a Hartmann Rico. Další věci nakoupíme z veřejné sbírky, nadačních příspěvků a darují nám i lidé pomocí webu www.daryprofokus.cz. Tady je možné věnovat hmotné dary do jednotlivých domácností Komunitního chráněného bydlení,“ řekla projektová manažerka FOKUSU Vysočina Lucie Marková.

 Novým obyvatelům domu bude pomáhat tým sociálních pracovníků. Klienti, kteří byli v dlouhodobé ústavní péči, se tak budou učit nejen základní věci jako je vedení domácnosti, vaření nebo nakupování, ale i zvládání krizových situací.

Více o Komunitním chráněném bydlení naleznete zde: http://www.fokusvysocina.cz/komunitni-chranene-bydleni

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK