192_img_2459.jpg

pondělí, 15. února 2016

Už nyní je možné nám posílat nominace na Křesadlo 2015 za region Havlíčkobrodska a Chotěbořska. Tato cena pro „obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci“, je udělována každoročně a jejím hlavním cílem je poděkování dobrovolníkům, zviditelnění jejich práce i práce nestátních neziskových organizací. Také chceme vzbudit mezi lidmi respekt k těm, kteří se nezištnému dobrovolnictví věnují. Pokud tedy víte o někom, kdo ve svém volném čase pomáhá potřebným, dejte nám včas vědět! 

Nominovat může v podstatě kdokoliv kohokoliv a každý může zaslat libovolný počet návrhů. A pozor - dobrovolníci nemusí úzce spolupracovat zrovna s dobrovolnickým centrem, oceníme je, i když pomáhají neorganizovaně. Podmínkou však je, aby navrhovaný dělal v roce 2015 dobrovolnickou činnost na Havlíčkobrodsku. 

Nominační formulář naleznete na tomto webu v sekci Dobrovolnické centrum v regionu Havlíčkův Brod a Chotěboř. Návrhy lze doručit i elektronicky na e-mail: dobrovolnicke.centrum@fokusvysocina.cz, případně také poštou na adresu
Klášterní 92, 583 01 Chotěboř, nebo po předchozí dohodě osobně. Sběr nominací bude ukončen 18. března. Kontaktní osobou je Iveta Krčálová, na kterou se můžete obracet s dotazy a zasílat jí nominace. 

 „Oceněného dobrovolníka vybírá komise, která bude složena z pěti až sedmi členů. Bude se skládat ze zástupců sponzorů, médií, škol či dalších spolupracujících organizací v našem regionu. Slavnostní předávání ceny Křesadlo se uskuteční 8. dubna 2016 od 16 hodin v divadelním sále AZ centra Havlíčkův Brod,“ uvedla krátce Iveta Krčálová.

 

A kdo vlastně vyhrál na Havlíčkobrodsku vloni? Přečtěte si článek o Martinu Kubátovi...

 

Neutuchající nadšení. To symbolizuje vítěz Křesadla, Martin Kubát.

Poprvé se do dobrovolnictví zapojil Martin Kubát už před několika lety. Tehdy šel se svoji kamarádkou do pelhřimovského Klubu Klíček, kde se začal starat o naplnění volného času postižených dětí.

 „Zpočátku jsem byl trochu nesvůj, ale děti mi opravdu přirostly k srdci,“ říká zanedlouho pětačtyřicetiletý chlapík. Od té doby se dobrovolnické práci Martin věnuje doslova na plné pecky. Nezištných akcí, do kterých se během let zapojil, je totiž opravdu hodně. Až se vlastně nechce věřit tomu, že to vše lze stihnout.

 „Sám jsem svobodný a to je asi jeden z hlavních důvodů, proč mám na dobrovolnictví tolik času,“ usmívá se trochu nesměle Kubát. Ale z jeho očí můžeme číst radost i zapálení pro věc. 

 „Nejvíc času trávím v havlíčkobrodské knihovně při Duhových hrátkách, to jsou dílničky pro děti. Jinak jsem se ještě v poslední době zúčastnil v knihovně akce pro děti Noc s Andersenem a čtení pohádek pro děti v nemocnici. Ve FOKUSU Vysočina jsem se na konci roku zapojil do Národní potravinové sbírky, což byla opravdu vynikající akce a teď nedávno do přípravy Komunitního chráněného bydlení. Hodně jezdím do Pelhřimova právě do Klubu Klíček a navštěvoval jsem také Domov důchodců v Humpolci,“ vypočítává rychle své početné aktivity Martin Kubát.

 Ten si za své neutuchající nadšení vysloužil od pracovnice havlíčkobrodské knihovny, Marcely Valecké, nominaci na Křesadlo 2014 a symbolickou cenu také ve velké konkurenci nakonec získal. „Velice si toho vážím,“ hlesl skromně při předávání Křesadla do mikrofonu. Víc snad ani nebylo třeba říkat.

 Jak se zdá, Martin Kubát ve svém nadšení polevit nehodlá ani nadále. Pomáhat ostatním chce i dál. A to je dobře.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK