1399_dscf6519.jpg

středa, 14. září 2022

Letošní Týdny duševního zdraví FOKUSu Vysočina, které měly jasně dané téma „Sport versus duše“, napsaly svou první kapitolu, a to v Chotěboři. Čím? Besedami se zajímavými hosty, sportovními i „duševními“ workshopy a hudebním a sportovním vystoupením.

Sport a jakýkoli pohyb pomáhá ke zlepšení duševního zdraví. Pohybové aktivity zlepšují odolnost vůči stresu a také lidi spojuje s okolím, udržuje je v kontaktu s ostatními lidmi, což je také důležité pro jejich duševní pohodu. Proto se letošní Týdny duševního zdraví točili okolo sportu s mottem: „One game, one soul“.

Na besedu tak vedoucí střediska Chotěboř Jitka Klepetková pozvala dva vrcholové sportovce, kteří mají handicap – Vladimíra Votřela, paradrezurního jezdce a Ondřeje Zmeškala, nevidomého triatlonistu -  a řeckořímského zápasníka a olympionika Marka Švece. „Chtěli jsme pozvat sportovce, kteří by se podělili o své zkušenosti ze sportovního světa, o osobních výzvách a limitech, jako je třeba zdravotní postižení či vážná nemoc, kterým musí čelit a o motivaci a vůli tato omezení překonávat. Také bylo důležité, aby mohli mluvit o vytrvalosti a odvaze jít dál a nevzdávat se, když se zrovna nedaří,“ odůvodnila výběr hostů Jitka Klepetková, pro kterou bylo také důležité, aby byli z Vysočiny.  „Přišlo nám zajímavé ukázat, že i velmi úspěšný sportovec žije běžným životem mezi námi a vedle nás,“ dodala.

Zájemci z řad návštěvníků si mohli zacvičit přímo na náměstí jógu, vyzkoušet si workshopy a to nejen sportovní, ale také „duševní“, při kterých si například procvičili mozek, vytvořili si placku a také si mohli vyzkoušet Psychomat na budku, který simuluje pocity lidí, kteří mají zkušenost se schizofrenií.

„Cílem sportovních workshopů bylo, aby si návštěvníci zažili neobvyklé limity. Jejich cílem bylo ukázat, že je možné různé bariéry zvládat,“ řekla Jitka Klepetková. Na závěr pak vystoupil oddíl sportovního aerobiku LA TEAM Chotěboř a zahrála pražská kapela High Five.

„Podle návštěvnosti usuzujeme, že studenty akce zaujala. Z našeho pohledu se akce vydařila, navštívilo ji asi přes dvě stovky dětí,“ zhodnotila vedoucí chotěbořského střediska.

 

Fotogalerii z celého dne najdete ZDE.

Realizaci Týdnů duševního zdraví podpořilo město Chotěboř.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK