216_fokus_zaklad_2.jpg

pátek, 27. ledna 2017

Nevyužitá místnost v prvním patře našeho pelhřimovského střediska dostala nový háv. Po rekonstrukci, na kterou 50 tisíci korunami přispěl Fond zaměstnanců Avast, už opravený prostor slouží školení, komunitnímu setkávání či vzdělávání.

Nutno dodat, že místnost už rekonstrukci opravdu potřebovala. „V podstatě byla nakonec předělána kompletně. Jsou zde nové omítky, elektroinstalace, podlaha. Nyní zde máme i zbrusu nové vybavení a využívat můžeme i dataprojektor,“ vypočítala některé změny vedoucí pelhřimovského střediska FOKUSu, Michaela Urbánková.

Záměrem bylo vytvoření prostoru přizpůsobeného pro školení a vzdělávání klientů, aktivizační činnosti, výuku počítačových dovedností či setkávání jejich rodinných příslušníků. Stejně tak má místnost sloužit pro školení a vzdělávání dobrovolníků pelhřimovského Dobrovolnického centra FOKUSu Vysočina.

Potřebné stavební úpravy nakonec vyšly na takřka 86 tisíc korun.

Pomohl patron

„Grant ve výši padesáti tisíc jsme získali díky zaměstnanci Avastu Karlu Fukovi. Ten je ve společnosti veden jako náš patron a do projektu nás přihlásil,“ vysvětlila projektová manažerka FOKUSu Vysočina, Jana Pavlasová.

V příjemně opravené místnosti, která bude jistě bezezbytku využita, už také čile probíhají první společné akce.

„V polovině ledna jsme poprvé otestovali její kapacitu. Proběhlo setkání uživatelů se sociálními pracovníky služeb a vedením střediska, kde společně hodnotíme akce v uplynulém roce a seznamujeme přítomné s dalšími novinkami.  Jen o pár dní později, 18. ledna, se v nových prostorách sešla odborná komise. Ta měla za úkol vybrat vítězného dobrovolníka, který na Cenách města Pelhřimova získá ocenění Křesadlo. Nový prostor zástupce města velmi příjemně překvapil a diskutovali jsme o možnostech navazujících rekonstrukcí,“ uvedla Michaela Urbánková.

Mozková posilovna

Na další zajímavé akci měli naši klienti možnost si vyzkoušet, jak lze trénovat kognitivní funkce formou různých cvičení (např. spojování číslic, hledání významových dvojic, rébusy měst, změny písmen, přirovnání, výběr slov, která nepatří k ostatním, najít číslice ve slovech, doplnění rčení atd.).   

„Díky tomu, že nová místnost je vybavena také dataprojektorem, mohli přítomní vše přehledně vidět a zkusit si i společný trénink. Chtěli jsme uživatele seznámit s tím, jak lze procvičovat mozkové funkce a edukovat je o účinnosti těchto aktivit pro oddálení vzniku a rozvoje onemocnění mozku. Dalším cílem bylo také vyzkoušet si skupinovou práci a pochopitelně se také pobavit,“ dodala vedoucí střediska.

Dodejme, že počet klientů v jednotlivých službách střediska činil za prvních pět měsíců roku 2016  na 150 lidí.

 

 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK