182_img_4716.jpg

úterý, 13. října 2015

Pod pojmem dobrovolnictví si nemusíme nutně představovat pouze přímou práci s klienty -  ať už se seniory, duševně nemocnými, nebo třeba dětmi. Dobrovolníci se totiž v praxi mohou věnovat i zcela jiným věcem, které neziskové organizace nezřídka také potřebují. 

Důkazem toho, že se lze v tomto směru ubírat i jinou cestou, je třeba sympatický Aleš Velich z Okrouhličky. Ten se před časem sám od sebe rozhodl spolupracovat s FOKUSEM Vysočina a bez nároku na odměnu organizaci předat něco ze svého umění. Aleš je totiž profesionální fotograf a grafik, věnuje se tvorbě virtuálních prohlídek, focením portrétů a také správou sociálních sítí.

 „V naší organizaci pomáhá od začátku letošního roku. Jednou z jeho aktivit je pomoc s propagací FOKUSU Vysočina, dobrovolnického centra a dobrovolnictví obecně. Nafotil nám nejen akce, jako je Křesadlo 2014 či Den duševního zdraví, ale vytvořil i portrétové fotografie některých našich klientů či fotodokumentaci našich prostor. Byl ochoten zpracovat virtuální prohlídky Komunitního chráněného bydlení v Havlíčkově Brodě, nově otevřené Chráněné dílny Cukrárny Ludmilky v Hlinsku, stacionáře Bludiště v Chotěboři a Chráněné rukodělné dílny v Havlíčkově Brodě,“ popisuje Velichovu práci ve FOKUSU koordinátorka dobrovolníků, Iveta Krčálová.

 Tím ale jeho aktivity zdaleka nekončí. Jako profesionální fotograf připravil Aleš Velich pro naše klienty volnočasovou aktivitu Workshop digitální fotografie. Každý týden se s přihlášenými zájemci schází, s úsměvem jim přednáší teoretické informace o fotoaparátech, fotografiích a jejich následných úpravách. Se svými studenty samozřejmě vyráží i do terénu, aby si načerpané znalosti vyzkoušeli v praxi.

Práce FOKUSU má smysl

A co je pro Aleše při dobrovolnické práci tou nejsilnější motivací?

 „Radost mám třeba z toho, když se moje fotky objeví na webu nebo facebooku FOKUSU.  Chtěl bych dopomoci k tomu, aby se internetová prezentace FOKUSU stala ještě atraktivnější a vyhledávanější. Také mě hodně potěšilo, když jsem si na fotografickém workshopu všimnul velkého posunu práce u jednoho z klientů, to mě velice zahřálo u srdce. A práce s klienty je pro mě vlastně také terapií, kde si svým způsobem odpočinu. Pro mě to totiž vlastně není práce. Navíc vidím, že celá náplň činnosti FOKUSU Vysočina má velký smysl. To je velice pozitivní,“ popisuje Velich, který si na pomoc FOKUSU vyhrazuje velkou část svého volného času.

 „Velmi dobře si vzpomínám na naše první setkání. Téměř před rokem Aleš přiběhl do mé kanceláře na sjednanou schůzku a začal ze sebe doslova chrlit nápady. Čišelo z něj obrovské nadšení, a také touha pomoci druhým. Věříme, že se takovýto dobrovolník stane inspirací i pro další osobnosti v našem městě a dobrovolnická práce bude jen vzkvétat,“ dodává Iveta Krčálová.

Chcete se také stát dobrovolníkem nebo se dozvědět více informací? Neváhejte kontaktovat koordinátorku dobrovolníků na e-mailové adrese dobrovolnicke.centrum@fokusvysocina.cz nebo telefonním čísle 774 151 493.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK