176_9.jpg

čtvrtek, 13. srpna 2015

FOKUS Vysočina letos oslaví deset let svého působení v Hlinsku. Právě tak dlouho nabízí zdejší středisko službu sociální rehabilitace lidem s duševním onemocněním a provozuje dobrovolnické centrum. Téměř jako krásný dárek vypadá připravované otevření Cukrárny Ludmilka na sídlišti v ulici Družstevní. Cukrárna, která se stává součástí Chráněných dílen FOKUSU, bude zaměstnávat lidi znevýhodněné na trhu práce na chráněných místech, a to jak přímo ve výrobě, tak jako obsluhu a úklid. 

Jméno nové cukrárny je hlineckým občanům z minulosti dobře známé. Již před časem si totiž Ludmila Machovcová nějakou dobu plnila svůj sen o vlastní prodejně. Její cukroví bylo ve městě i v okolí vyhlášené a vyhledávané, bohužel však byla okolnostmi donucena své podnikání ukončit.

 Avšak vloni v létě vznikl nápad spojit dvě dobré značky: jméno uznávané cukrářky a neziskové organizace, která má zkušenost se zaměstnáváním lidí se zdravotním handicapem a dalšími znevýhodněními. Žádané klasické cukroví by tak vyráběli lidé, pro které může být práce na chráněném místě šancí, jak se uplatnit. Možná si tak mnozí splní také svůj velký sen…

 Uběhl celý rok, než se z nápadu stala realita. Poslední dva měsíce plného nasazení přinesly své ovoce a v ulici Družstevní se otevírá nová cukrárna. Moderní prostory byly atraktivně upraveny, aby dobře sloužily nejen zaměstnancům, ale především se staly příjemným a vyhledávaným místem v té části města, kde podobné zařízení dosud chybělo.

„V současné době zaměstnáváme celkem jedenáct lidí na sedmi chráněných pracovních místech,“ uvedla manažerka chráněných dílen FOKUSU Vysočina, Lenka Šuveríková. „Návštěvníci si zde budou moci pochutnat na širokém sortimentu kávy a dalších nápojů i cukrářských výrobků. Ty bude možné si zakoupit nejen na místě, ale také si je objednat domů. Budeme myslet i na lidi s bezlepkovou dietou, diabetiky a v naší nabídce se objeví i celozrnné výrobky,“ upozornila Šuveríková. Právě klasické poctivé výrobky by měly být největší devízou nové cukrárny. Tak jako tomu bylo v původní Ludmilce už dříve. Malou třešinkou na dortu pro návštěvníky je i fakt, že prostor výrobny a cukrárny je oddělen sklem, což dává zákazníkům možnost nahlédnout doslova až pod pokličku a ověřit si, jak všechny dobroty pod rukama zaměstnanců vznikají.

 „Budeme si zakládat na tom, aby byly naše produkty vyráběny ze surovin, které do nich patří. Tedy, že krémy budou skutečně připraveny z másla, šlehačka z poctivé smetany, nebudeme zkrátka používat polotovary a náhražky. Do budoucna bychom rádi náš sortiment rozšířili i o výrobky studené kuchyně,“ vysvětlila Lenka Šuveríková.

 „Poděkování patří i všem, kteří v průběhu času jakkoliv pomohli. Zároveň je naším přáním, aby si do cukrárny našli cestu zákazníci, kteří ocení nejen zákusky a atmosféru interiéru, ale i myšlenku a příběh naší chráněné dílny,“ dodala na závěr Michaela Růžičková, vedoucí hlineckého střediska FOKUSU Vysočina.  

Vznik chráněných pracovních míst Cukrárny Ludmilka finančně podpořil Úřad práce Chrudim a Pardubický kraj v rámci grantu Podpora sociálního podnikání. 

Cukrárna Ludmilka bude otevřena 17. srpna. 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK