231_img_9874.jpg

pátek, 28. července 2017

Už před více než dvěma lety byla v Havlíčkově Brodě otevřena nová služba Komunitní chráněné bydlení. Až pro dvanáct lidí, kteří předtím dlouhodobě pobývali v ústavní péči, se tak otevřela možnost nového začátku. V krásně opraveném domě na ulici 5.května totiž našli důležitou podporu sociálních pracovníků FOKUSU Vysočina. A cíle v péči o duševně nemocné, které si vedení FOKUSu předsevzalo, se daří plnit.

„Náš tým si vzal za cíl systematicky pracovat a vyhodnocovat spolupráci s rodinami uživatelů. Podpora rodin má zpravidla zásadní význam v rehabilitaci uživatelů, v jejich návratu do přirozeného prostředí a podpoře při udržení zdravotního stavu.  Podařilo se nám v letošním roce podpořit třetinu uživatelů v opětovném navázání kontaktu se svými rodinami a došlo k prohloubení spolupráce s rodinami u druhé třetiny klientů. Zbytek uživatelů si zatím navázání kontaktu s rodinou nepřeje. V důsledku onemocnění uživatelů mnohdy došlo k vážnějšímu narušení rodinných vztahů a jejich obnovení je tak otázkou času,“ říká vedoucí služby, Martin Lukáš.

  Při výběru klientů, kdy mnohdy nastává přetlak žádostí, jsou upřednostňováni zájemci z Kraje Vysočina, kteří tak tvoří naprostou většinu uživatelů. Dojezdová vzdálenost pro uživatele a rodinné příslušníky tak není příliš velká.

 „Také jsme začali pracovat podle nové odborné metodiky, která uživatele efektivněji podporuje v rozvoji jejich cílů a více se zaměřuju právě na práci s jejich přirozeným prostředím. Naším cílem je, aby se naši klienti dokázali ve svém životě co nejvíc osamostatnit a nebyli již zásadně závislí na sociálních službách,“ vysvětluje Lukáš.  

FOTO: Část týmu, který v KCHB pracuje s našimi klienty.

Služba Komunitního chráněného bydlení byla otevřena na začátku roku 2015 a většina lidí, kteří nastupovali do služby jako první, jí ukončila v druhé polovině roku 2016 s tím, že se úspěšně vrátili do běžného života.

  V domě je nyní zcela naplněna jeho kapacita. Tomu také odpovídá i skladba personálu – čtyři sociální pracovníci a jedna psychiatrická sestra. Takovéto personální obsazení zaručuje kvalitní rehabilitační práci, která umožňuje uživatelům návrat zpět do přirozeného prostředí.

 Na stavbě a vybavení domu za 13 milionů korun se sedmi miliony podílel Regionální operační program Jihovýchod. Další potřebné finance na opravu domu a jeho vybavení poskytlo město Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina a dárci FOKUSu Vysočina.

 

 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK