303_3x_monitor_hlasy-2.jpg

pátek, 6. března 2020

FOKUS Vysočina, z.ú. aktivně podpořil vznik svépomocné skupiny Slyšení hlasů Vysočina. V loňském roce proběhl v organizaci na toto téma workshop pro pracovníky a klienty FOKUSu. Někteří klienti a zaměstnanci pak iniciovali vznik samotné skupiny. Ta má za sebou nyní již první dvě setkání.

Smyslem je společné sdílení a hledání způsobů, jak život s hlasy či jinými neobvyklými jevy zvládat. Skupina je otevřená a vedou ji dva facilitátoři. Každý se zkušeností je vítaný, účast není ničím podmíněná a je právem každého se rozhodnout, zda přijde znovu.

„Skupiny slyšení hlasů jsou založeny pevně na principu svépomoci, vzájemného respektu, empatie a rovnosti. Jsou bezpečným místem ke sdílení neobvyklých zkušeností, jako jsou slyšení hlasů, vize, neobvyklé myšlenky,“ říká jedna z iniciátorek a vedoucí chotěbořského střediska FOKUSu Jitka Klepetková.

Ta se zároveň ve druhé polovině února zúčastnila i prvního setkání skupiny.

„To proběhlo 20. února v klubu OKO, kde máme domluvené prostory. Ačkoliv se jednalo o první setkání a ne všichni účastníci se znali - protože skupina je otevřená všem zájemcům – opravdu se společně podařilo vytvořit bezpečnou atmosféru. A sami účastníci skupinu hodnotili kladně. Jak sami říkali, není totiž úplně jednoduché o svých zážitcích otevřeně mluvit, protože se velmi často setkávají s nepochopením,“ vysvětlila Klepetková.

Proč mají takové aktivity smysl, objasnil svými slovy i Jaroslav Kerouš, který ve FOKUSu Vysočina pracuje jako peer konzultant. Má tedy s duševním onemocněním svoji vlastní zkušenost.

Nikdo nesoudí

„Na takových skupinách je důležité hlavně to, že zde potkají lidí, kteří mají podobné zkušenosti s hlasy a jinými vjemy. Nikdo nebude nikoho soudit. Nikdo jim nebude říkat, že mají problém a že je u nich něco špatně. Tohle vnímám jako nejdůležitější. Přijetí člověka a taky skutečnost, že nemusí být sám. A že každý se může naučit pracovat a komunikovat beze strachu se svými hlasy tak, aby si mohl užívat života,“ říká.

Skupina se bude scházet vždy jednou za dva týdny. Vždy ve čtvrtek, v prostorách havlíčkobrodského klubu OKO od 16:30 do 18:00 hodin.

Více informací najdete na www.slysenihlasu.cz, případně na facebookové stránce www.facebook.com/slysenihlasuvysocina.   Kontakt: tel. 771123370, mail: slysenihlasuvysocina@gmail.com

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK