265_img_9874.jpg

pátek, 2. listopadu 2018

Už v březnu 2015 otevřel FOKUS Vysočina, z.ú. v havlíčkobrodské ulici 5.května Chráněné bydlení. Až dvanáct lidí, dosud často dlouhodobě hospitalizovaných v psychiatrických nemocnicích, tak dostalo s podporou FOKUSU šanci na nový začátek života. A jak s odstupem času vysvětluje vedoucí služby Martin Lukáš, poslání projektu se daří plnit velmi dobře.

„Chráněné bydlení od svého otevření již opustilo 21 uživatelů, z nichž šestnáct odcházelo do samostatného bydlení. Zbývajících pět pak odešlo jinam (rodiny, jiné sociální služby služby, hospitalizace pozn. red.). Dá se tedy s klidem říci, že služba naplňuje své poslání a pomáhá lidem s duševním onemocněním osamostatnit se. Ve většině případů poprvé v životě. Z oněch 16 uživatelů stále žije spokojeně čtrnáct lidí v Havlíčkově Brodě, kde mají kolem sebe podpůrné sociální prostředí,“ vysvětluje Lukáš. 

 V domě, který byl před několika lety krásně opraven prakticky z trosek, právě on a jeho kolegové pomáhají svým klientům znovu začít žít svůj život. A nejen to.  

 „Také se nám často daří znovu navazovat kontakty s rodinami našich klientů. V důsledku onemocnění uživatelů mnohdy došlo k vážnějšímu narušení rodinných vztahů a je třeba na tom pracovat,“ říká.

Riziko

Podle Lukáše odchozí na službu obvykle vzpomínají opravdu jako na nový start, který jim do dalšího života velmi pomohl.

Přesto s sebou však přechod do „běžného“ života nese rizika.

„Musím říci, že z uvedených 14 uživatelů dva nově opustili službu s tím, že se přestěhovali na ubytovnu. A to kvůli prostředí, které je opět může stáhnout dolů, není ideální řešení. Navíc očekáváme, že se situace bude nadále zhoršovat,“ zamýšlí se.

Z čeho pramení jeho obavy? Důvodem jsou finance.

 „Všichni naši uživatelé totiž mají invalidní důchod třetího stupně.  Ten u našich klientů zpravidla nepřesahuje sedm a půl tisíce korun a obvykle tak nejsou schopni ze svého příjmu pokrýt ani nájemné, které na rozdíl od invalidních důchodů stále stoupá.  Proto mohou odcházet na levnější ubytovny, i když i ty bývají dost plné. V případě úspěšného absolvování služby, kdy již chráněné bydlení nepotřebují a mohli by bydlet sami, se tak nabízí pravděpodobně jediné možné řešení. A to v tolik očekávaném a stále se vzdalujícím vzniku systému sociálního bydlení,“ doplňuje Martin Lukáš.

 Dodejme, že kapacita služby je nyní zcela využita a personál poskytuje klientům kvalitní rehabilitační práci.

Na stavbě a vybavení domu za 13 milionů korun se sedmi miliony podílel Regionální operační program Jihovýchod. Další finance poskytlo město Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina a dárci FOKUSu Vysočina.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK