263_29.jpg

čtvrtek, 4. října 2018

Havlíčkobrodské středisko FOKUSU Vysočina už několik let pravidelně na podzim vychází během Týdnů pro duševní zdraví (TDZ) na havlíčkobrodské náměstí.  To samé se nám povedlo i letos – a znovu doplněno hodně zajímavým hudebním programem. Nově jsme však do našich Týdnů pro duševní zdraví zakomponovali Kostel sv. Kateřiny, který se nám na několik dní stal zázemím i středobodem našich aktivit.

 

„Letošní Týdny v Havlíčkově Brodě byly určeny především mladým lidem. Tématem Světového dne duševního zdraví bylo totiž duševní zdraví a nemoc u mladých lidí,“ vysvětluje na úvod zaměření letošního programu Eva Teclová – vedoucí havlíčkobrodského střediska FOKUSu Vysočina, z.ú..

Nenápadná, avšak půvabná až poetická silueta Kostela sv. Kateřiny, která leží na samém břehu řeky Sázavy, se stala místem, kde jsme se v rámci TDZ setkávali se studenty středních škol a veřejností. A snad atmosféra budovy i náš program ve všech zanechaly pozitivní dojmy.

 „V programu Řekni to jsme se zaměřili na prevenci duševního onemocnění. Besedovali jsme se studenty o tom, jak to vypadá, když stres v životě přeroste únosnou míru, jak se s ním dá pracovat a kde hledat pomoc, když si člověk nemůže pomoct sám. Program byl připraven společně s hnutím Nevypusť duši, kampaní Dávám židli do kruhu a s přispěním lidí, kteří mají vlastní zkušenost s projevy duševní nemoci ve studentském věku. Celkem využilo besedy asi 170 studentů,“ říká Eva Teclová k programu.

 A dopolední program pro školy v kostele odpoledne pro širokou veřejnost doplnila Jóga smíchu, povídání s peer konzultantem Tomášem Vaňkem a koncert Jardy Svobody.  Ten zaplnil kostel takřka do posledního místečka. Prazvláštní atmosféra sakrální stavby, která se dokonale prolínala s originální a snad až hmatatelnou hudbou Jardy Svobody, asi musela v každém vyvolat silné pocity.  A své kouzlo měla i Kavárna u řeky, kde mohli příchozí vyčkat na začátky programů.

Maniak, Voxel i Psychomat

Čtvrteční odpoledne 13.9. pak patřilo na havlíčkobrodském náměstí v Havlíčkově Brodě akci „Duševní zdraví – spojení navázáno!“.     I přes proměnlivé počasí si lidé, které přilákal zajímavý program, cestu na akci našli a nikdo určitě nelitoval.

 „Opět jsme hovořili o významu duševního zdraví i o tom, jak to vypadá, když o duševní zdraví musí mladý člověk usilovat.  Mluvili jsme i o tom, kde lze hledat pomoc a tak dále. Hudební vystoupení zajistili Swinging Chipsies, rapper Maniak a večer pak zpěvák Voxel. Lidé navíc mohli využít speciální Psychobudku, která přibližuje, jak to vypadá, když člověk slyší hlasy nebo vnímá realitu jinak, než jeho okolí,“ dodala Eva Teclová.

 Týdny budou již tradičně pokračovat besedami se studenty ve školách v regionu. I ty budou více zaměřeny na prevenci vzniku duševního onemocnění u mladých lidí.

 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK