320_2.jpg

pátek, 10. července 2020

Možností, jak pomáhat druhým je snad až nepřeberně mnoho. Často stačí jen dobrý nápad, zápal pro věc a můžete dokázat nečekaně velké a zajímavé věci. To v uplynulých týdnech potvrdili i mladí dobrovolníci FOKUSu Vysočina – studenti humpoleckého gymnázia, kteří se rozhodli pomáhat hudbou. Proč? Jen tak, pro dobrý pocit.

 

Skupinka talentovaných hudebníků se totiž se svými nástroji na zádech rozjela po několika městech Vysočiny i Pardubického kraje a pod okny domovů pro seniory nebo nemocnic (kde stále trvala či trvají bezpečnostní opatření kvůli epidemii COVID – 19) spustila malé improvizované koncerty.

Poněkud nevšední záležitost tak přinesla mnoho radost lidem, kteří si ji možná v posledních měsících tolik neužili. 

„Šlo o jejich iniciativu. Studenti si sami dali dohromady repertoár, pravidelně a poctivě jej zkoušeli. My jsme jim pomohli vyjednat termíny a další záležitosti ohledně koncertů, byť nám mnohdy nepřálo počasí. Jsem strašně ráda, že se do této akce pustili. Tam, kde se rozvolňovala některá bezpečnostní opatření, mohli klienti domovů a dalších zařízení koncerty poslouchat i venku v bezpečné vzdálenosti, někde se muselo hrát opravdu doslova pod okny,“ vysvětlila krátce vedoucí koordinátorů dobrovolníků FOKUSu Vysočina Helena Štěpánková.

Se svým koncertem studenti vyrazili například do Háje u Ledče nad Sázavou, Hlinska, Humpolce, Břevnice nebo Havlíčkova Brodu.

„Celý projekt vznikl z popudu naší třídní učitelky. Ta nám navrhla, abychom vytvořili malý koncert pro klienty domovů, pro zpestření těchto těžkých časů. Nám to přináší obrovskou radost z hudby a také dobrý pocit z toho, že alespoň trochu nějak pomáháme společnosti,“ usmíval od ucha k uchu s mikrofonem v ruce na koncertě v Háji u Ledče nad Sázavou energický sympaťák a zároveň dirigent souboru Pavel.

Na plný plyn

Slova jejich třídní učitelky hovoří za vše. „Tuhle partu jsem nemusela nijak přesvědčovat, jdou do každé akce s nadšením a na plný plyn.“

Koncert studenti symbolicky začínali státní hymnou. Během zhruba čtyřicetiminutového vystoupení pak následovala třeba Škoda lásky, Růže z Texasu, Na Okoř je cesta a další známé písně. Hnacím motorem jim byl zápal i nadšení a v každém vystoupení jeli opravdu na plný plyn.

Klienty i zaměstnance všech zařízení dokázali s každou další písní stále více rozezpívávat, roztleskávat nebo dokonce i roztančit. Radost, kterou lidé z jejich návštěvy měli, byla nefalšovaná.

„Moc děkujeme. Klienti byli nadšení, tleskali, zpívali a velmi si koncert užili,“ shodovali se zaměstnanci domovů, kde humpolecká kapela vystupovala.

A vypadá to, že její úspěšná hudební šňůra jen tak neskončí.

„Doufáme, že v září budeme pokračovat. Vždyť je úžasné, když se takto spojí různé generace,“ dodala Helena Štěpánková.

Dodejme, že Koncerty pod okny jsou podpořeny městem Humpolec, Krajem Vysočina a Pardubickým krajem.

                                                         

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK