327_fnvd_nazev_stredni.png

čtvrtek, 8. října 2020

Pelhřimov, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Hlinsko. To jsou čtyři města, kam letos zavíral Festival Na vlastní duši, který v rámci Týdnů pro duševní zdraví pořádá FOKUS Vysočina. Návštěvníci mohli během čtyř dnů vyzkoušet mnoho workshopů o duševním zdraví, slyšet spoustu zajímavých rozhovorů a skvělé hudby. V Havlíčkově Brodě jsme se navíc oficiálně připojili i k oslavám třiceti let od vzniku prvních komunitních služeb v České republice, které pracují s lidmi s duševním onemocněním.

Letos doznal Festival Na vlastní duši, který (byť s jiným názvem a v jiné podobě) v podstatě FOKUS Vysočina pořádá během Týdnů pro duševní zdraví pravidelně, několik změn.

Novinkou bylo například jednotné logo akce a ještě větší sjednocení programu v jednotlivých městech. Návštěvníci tak mohli vyzkoušet Zeď bláznovství, Psychomat na budku, Mozkohernu Mindball, mohli společně bourat předsudky o duševním onemocnění.

V Pelhřimově do sadů

Výraznou změnou oproti předchozím letům prošel například festival v Pelhřimově, který svým koncertem korunoval známý písničkář Pokáč.

„Letošní ročník byl opravdu jiný. Velkou změnou bylo místo konání akce, kdy jsme se z náměstí přesunuli do městských sadů. Z reakcí je zřejmé, že jejich atmosféra zapůsobila pozitivně. Vzniklo tak i příjemnější prostředí pro rozhovory s návštěvníky workshopů a i další ročníky bychom chtěli pořádat v zeleni, která lépe koresponduje s tématem duševního zdraví,“ zamyslela se vedoucí pelhřimovského střediska FOKUSu Vysočina, Markéta Křivánková.  Ta kladně hodnotila také spolupráci se středními školami, kdy se studenti mohli zúčastnit workshopů v rámci výuky. K pohodové atmosféře v Pelhřimově bezpochyby přispěli i další účinkující z různých organizací nebo hudba žáků ZUŠ Pelhřimov.

Festival Na vlastní duši v Pelhřimově podpořili mimo jiné Nadační fond Avast a Nadační fond pro Pelhřimovsko.

                       

Ven – více k lidem

Naopak v Chotěboři se festival – pro letošek se zajímavým podtitulem Co můžu ovlivnit já, co může ovlivnit mě? Co můžu ovlivnit JÁ! - letos poprvé posunul na náměstí, tedy blíže k veřejnosti. Lidé si tak mohli workshopy vyzkoušet třeba cestou na nákup nebo při procházce městem. 

A i tady bylo hodně k vidění. „To rozhodnutí bylo určitě pozitivní. Informace se dostanou blíž k lidem, otevřeli jsme se více veřejnosti. Zastavit se, podívat a popovídat si může přijít každý,“ uvedla vedoucí chotěbořského střediska Jitka Klepetková. I tady se osvědčila spolupráce se školou  - konkrétně pak se VOŠ, OA a SOUT Chotěboř. Někteří studenti školy se totiž zapojili nejen jako diváci, ale také  přípravou workshopu Programování robotů.

Oficiální oslava v Havlíčkově Brodě

V Havlíčkově Brodě se zase 14. září FOKUS Vysočina svojí akcí oficiálně připojil k oslavám třiceti let vzniku komunitních služeb v oblasti péče o duševní zdraví v České republice. Další oslavy tak proběhly ve stejný den i v dalších městech republiky.

„A k oslavám se FOKUS Vysočina akcí I přes překážky nám to šlape hrdě připojil,“ uvedl vedoucí havlíčkobrodského střediska Martin Lukáš. 

 Jako symbol třicetiletého výročí si mohli lidé (a to nejen v Havlíčkově Brodě, ale na všech akcích Na vlastní duši) připnout zelenou stužku, která je mezinárodním znakem pro povědomí o duševním zdraví. Kromě toho i v Havlíčkově Brodě během festivalu probíhalo mnoho rozhovorů nebo workshopů.             

 „Letos jsme ve všech našich střediscích také některé z workshopů spojili s aktuální situací okolo koronaviru. Vycházeli jsme z předpokladu, že lidé mají poměrně čerstvou zkušenost s omezením svých práv a běžného života. Mohou si tak lépe představit, jak omezení svých práv ve větší míře zažívají lidé s duševním onemocněním. To je dlouhodobé a bohužel ve velké míře založené na iracionálních důvodech,“ doplnil Martin Lukáš. Program v Havlíčkově Brodě doprovázela také skupina BeNEBEnd a známé ATMO Music.

Dobrá zkušenost z loňska

V Hlinsku jsme zůstali o modelu, který se ve městě u podobné akce osvědčil již v loňském roce – tedy uspořádat festival na Betlémské návsi a k prezentaci pozvat i další organizace z regionu.

A i letos jsme, kromě jiného, program doplnili o poutavou besedu s naším peer konzultantem nebo hudební vystoupení skupiny Michael&Girls Voices.

„Chtěli poukázat na to, že je důležité nebát se o duševním zdraví mluvit. Většina z nás ho bere jako samozřejmost, ale jak se nyní, v době kdy se bojíme a více staráme o svoje fyzické zdraví, tak bychom se měli starat také o to duševní. Není ostuda nebýt vždy v pohodě, ale je dobré se se svými starostmi podělit a nebýt na ně sám,“ zamyslela se Jana Horynová, vedoucí hlineckého střediska FOKUSu Vysočina v Hlinsku.

 

Otázka, která na závěr asi padnout musí: byly naše festivaly vlastně úspěšné?  Určitě ano!

„Protože každý člověk, který začne přemýšlet o duševním zdraví a o lidech se zkušeností s duševním onemocněním trochu jinak, se počítá! A o to nám jde…,“ dodala Markéta Křivánková.

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK