256_festival_dusevnicho_zdravi-tisk2.jpg

čtvrtek, 23. srpna 2018

Již brzy vypuknou tradiční Týdny pro duševní zdraví. A FOKUS Vysočina se k těmto destigmatizačním akcím každoročně připojuje se svým dílem. A věřte, že letos se máme opravdu na co těšit. Naše střediska si pro vás připravila zajímavý program, ve kterém nebudou chybět hvězdní hosté.

Jako první začneme stylově v Pelhřimově s Festivalem duševního zdraví, který nese název „Poprvé“. Možná zjistíte, jaké je poprvé se setkat s duševní nemocí… a my vám zkusíme poradit co dělat. Navíc nám k tomu vystoupí třeba skvělý Jakub Děkan, nebo Lanugo. Zkusíte spoustu workshopů nebo náš Psychomat Na budku….

Pozadu nezůstává ani naše havlíčkobrodské středisko. To na tři dny obsadí Kostel sv. Kateřiny na břehu Sázavy, kde mimo jiné zazpívá třeba úžasný Jarda Svoboda a pak se hned přesuneme na Havlíčkovo náměstí. Hovořit budeme o mladé generaci a udržování duševního zdraví a vrcholem může být třeba vystoupení hodně populárního Voxela.

Pokud si budete chtít odpočinout od hudby, navštivte nás v Chotěboři. Autorské čtení Svatoslavy Klementové s hostem básnířkou Ninou Karen může být pro spoustu lidí balzámem na duši. Podobně jako diskuse s moderátorem Michalem Jančaříkem, který si v poslední době také vytrpěl mnohé…

A do multifunkčního centra v Hlinsku můžete pro změnu zajít na léčivé divadlo herečky Gabriely Filippi, která pro nás připravila představení Dar z nebes…

A úplně všude se dozvíte něco o nás, o duševním onemocnění i o tom, jak právě FOKUS Vysočina pomáhá.

Bavte se!

Náš program Týdnů pro duševní zdraví:

 

Pelhřimov:

3.září od 11 hodin Festival duševního zdraví  „POPRVÉ“ - Masarykovo náměstí

Zahrají kapely Nebe, Lanugo, Jakub Děkan a Jakub Cermaque. Během celého dne budou probíhat workshopy a rozhovory na téma duševního zdraví. Zkusíte si Jógu smíchu i taneční workshopy Pohybem spolu.

Havlíčkův Brod:

10. – 12. září Kostel sv. Kateřiny

8 – 12 hodin: Program pro studenty středních škol o duševním zdraví ve spolupráci s hnutím Dávám židli do kruhu a Nevypusť duši.

10. září od 14 hodin: Jóga smíchu, 15.30 Meditační beseda na téma Vlastní zkušenost a sebepoznání

Po celou dobu v Kostele sv. Kateřiny bude kavárna s občerstvením, možnost povídat si o duševním zdraví a problémech i radostech s lidmi, kteří museli o nabytí svého duševního zdraví usilovat.

 11. září  v 18 hodin:  koncert Jardy Svobody (Trabandity)

13. září Havlíčkovo náměstí

DUŠEvní zdraví– SPOJENÍ NAVÁZÁNO

Odpoledne s hudebními hosty a doprovodným programem moderuje Ondřej Rázl, který bude hovořit s pozvanými hosty na téma mladí lidé a udržení duševního zdraví v současném světě.

Zahrají nám kapely: Swinging Chipses (17 hodin) , rapper Maniak (18:30), VOXEL (20 hodin)

10. září 2018 Na vlastní kůži

Zážitkový program pro žáky základních škol ve spolupráci s Českým červeným křížem, Sociálními službami města Havlíčkova Brodu a Senior pointem Havlíčkův Brod

Říjen – listopad

Besedy se studenty

Chotěboř:

13. září od 18 hodin, sál ZUŠ.

Zahájení a autorské čtení Svatoslavy Klementové, hostem bude básnířka Nina Karen

18. září od 18 hodin, sál ZUŠ.

Beseda s moderátorem Michalem Jančaříkem

2.října

Pro studenty promítání filmu Rande naslepo

18.října

Výlet pro klienty a rodinné příslušníky na Letiště Václava Havla v Praze

září a říjen

Prezentace služeb střediska Chotěboř, vestibul Knihovny Ignáta Hermanna a Informačního centra Chotěboř

Hlinsko:

4. září. Turnaj v Petaque mezi organizacemi z Pardubického kraje pracujícími s duševně nemocnými

14. září, Multifunkční centrum Hlinsko 19 hodin

Léčivé divadlo Gabriely Filippi – představení Dar z Nebes. Hostem bude lékař Tomáš Lebenhart.

 

A co jsou vlastně Týdny pro duševní zdraví?

"Fokus České republiky společně s dalšími organizacemi a osobnostmi z řad odborníků i laické veřejnosti už od svého vzniku (1990) neúnavně bojuje proti mylnému obrazu a stigmatizujícímu pohledu na lidi s duševním onemocněním. Hájí jejich práva na důstojný život bez předsudků, snaží se ovlivňovat jak legislativu, tak mínění veřejnosti. V rámci Týdnů pro duševní zdraví (TDZ), v měsících září a říjnu, se snažíme co nejvíce informovat veřejnost o problematice duševního zdraví, mentální hygieně jako prevenci duševních onemocnění i o aktivitách organizací působících v sociálně zdravotní oblasti. Pořádáme kulturní akce, happeningy, besedy, diskuse, přispíváme do odborných i populárních publikací. Dáváme prostor pro sebevyjádření talentovaných lidí s vlastní zkušeností s duševním onemocněním, organizujeme jejich umělecké výstavy, koncerty, divadelní představení, šíříme jejich literární díla. Program Týdnů pro duševní zdraví probíhá pravidelně každý rok vždy od 10. září do 10. října, tedy dne, který je Světovým dnem pro duševní zdraví,“ říká Pavel Novák, předseda správní rady Fokusu ČR a zároveň jeden ze zakladatelů a iniciátorů týdnů pro duševní zdraví. 

Klikni na mapku a najdi nejbližší pomoc

Třebíč Jihlava Žďár n/S Pelhřimov Havlíčkův Brod Hlinsko

facebook
 

 

© 2024 FOKUS Vysočina | Administrace | Cookies

Web: Crespo | Design: TNK